
SAFE BODY ART ACT (AB 300)  
Frequently Asked Questions 

 
 
Question 1:  Is there a law regarding body art practitioners and body art facilities?    
Answer:  YES, AB 300 - The Safe Body Art Act – California Health and Safety Code 
Section 119300 et seq. requires that all body art practitioners and body art facilities be 
registered and permitted by July 1, 2012.   
 
Body Art Practitioner 
Health and Safety Code Section 119306:   
(a) A person shall not perform body art at any location other than a permitted permanent or 
temporary body art facility. 
(b) A person shall not perform body art if he or she is not registered with the local 

enforcement agency.     
(c) As a condition of registration, the applicant shall provide all of the following:     

(1) Evidence of current hepatitis B vaccination, including applicable boosters, unless 
the practitioner can demonstrate hepatitis B immunity or has complied with current 
federal OSHA hepatitis B vaccination declination requirements.     

(2) Evidence of completion of OSHA Bloodborne Pathogen Training consistent with 
Section 119307 and pursuant to paragraph (2) of subdivision (g) of Section 5193 of 
Title 8 of the California Code of Regulations or its successor.     

(3) Proof that he or she is 18 years of age or older.     
(4) Self-certification of, knowledge of, and commitment to meet state law and relevant 

local regulations pertaining to body art safety.     
(5). His or her business address and the address at which he or she will perform any 

activity regulated by this chapter.     
(6) Payment of a registration fee directly to the local enforcement agency. 

 
Body Art Facility 
Health and Safety Code Section 119312: 
(a) A body art facility shall not conduct business without a valid health permit. 
(b) No body art facility shall allow a practitioner who does not possess a valid practitioner 
registration to perform body art procedures at the facility. 
(c)  An owner of a body art facility shall notify the local enforcement agency in writing 
within 30 days of the resignation, termination, or new hire of a body art practitioner at the 
body art facility. 
(d) The application for a health permit for a body art facility shall include all of the following: 

   (1) A copy of the facility's infection prevention control plan, as required by Section 
119313. 
          (2) A fee, as set by the local enforcement agency at an amount not to exceed the 
amount necessary but that is sufficient to cover the actual costs of administration of the 
program. Fees established by this section shall be used exclusively in support of activities 
pursuant to this chapter. 
 
Full text of AB 300, as enacted, may be viewed at: 
http://leginfo.legislature.ca.gov/faces/billNavClient.xhtml?bill_id=201320140AB1168 



Question 2: Are there Registration / Permit fees? 
 
Answer:  Yes, the annual registration for practitioners is $52 and the annual permit fee for 
a body art facility is $224.   
                                                              
Question 3:  What if you are a practitioner and owner of a body art facility?  Do I pay 

for both fees? 
 
Answer:  As a practitioner and owner of a body art facility you are required to pay both the 

registration and facility permit fee. 
 
Question 4: What do I need to submit with my practitioner application? 
 
Answer: Practitioners are required to provide/submit the following documents along with 
their application and fees, as specified in section 119306 (refer to Question #1)  

1. Verification of completed OSHA ,Body Art Specific, Bloodborne Pathogen 
Training  

2. Hepatitis B Vaccination Status 
3. Copy of Photo ID 

 
Question 5: What do I need to submit with my facility application? 
 
Answer:  Body art facility owners are required to provide/submit an “Infection Prevention 
Control Plan” for REVIEW and APPROVAL along with their application, as specified in 
section 119312 
 
Question 6:  What is the specific training requirement for body art practitioners?  
 
Answer:  A practitioner is required to undergo no less than two hours of a Bloodborne 
Pathogens Exposure Control training prior to registering with the local health department.   
This training must be provided by a person "knowledgeable in exposure control and 
infection prevention in the body art setting and who are approved by the local enforcement 
agency in accordance with the provisions of this section.”.  The content of the training is 
further described in California Health and Safety Code Section 119307 
   
Health and Safety Code Section 119307:   
(a) Prior to registering with the local enforcement agency, a practitioner shall complete a 

Bloodborne Pathogens Exposure Control Training program that is specific to his or her 
practice. 

(b) An owner shall provide Bloodborne Pathogens Exposure Control Training pursuant to 
the requirements of paragraph (2) of subdivision (g) of Section 5193 of Title 8 of the 
California Code of Regulations, or its successor, for all employees, contractors, and 
volunteers who perform duties within the decontamination and sterilization area or 
procedure area.     

(c) The Bloodborne Pathogens Exposure Control Training shall meet all of the following 
criteria: 
(1) Training shall be conducted by a person or persons who are knowledgeable in 

exposure control and infection prevention in the body art setting and who are 



approved by the local enforcement agency in accordance with the provisions of this 
section.     

(2) Training and training materials shall be specific to performing body art.     
(3) Training shall consist of not less than two hours of instruction that includes all of the 

following:     
(A) A copy and explanation of the California Occupational Safety and Health 

Administration Bloodborne Pathogens Standard contained in Section 5193 of 
Title 8 of the California Code of Regulations, or its successor.     

(B) A copy and explanation of applicable county, city, or city and county ordinances 
that pertain to bloodborne pathogen transmission control in body art.     

(C) Discussion of transmission, control, and symptoms of the diseases caused by 
bloodborne pathogens.     

(D) Discussion of tasks involved in performing body art and how those tasks may 
lead to exposure to bloodborne pathogens for the client or practitioner.     

(E) Discussion of the types and uses of personal protective equipment, such as 
disposable gloves, including an explanation of the limitations of the equipment. 

(F) Discussion of the types of tasks, proper task technique, and order of tasks 
before and after putting on and removing personal protective equipment, to 
avoid contamination.  

(G) Discussion of the importance of hand hygiene and a demonstration of proper 
hand hygiene techniques. 

(H) Discussion of choice, use, and storage of disinfectants and antiseptics.     
(I) Information on the signage required for biohazard materials and the importance 

of properly labeling chemicals and supplies.     
(J) Information on hepatitis B vaccine, including safety and accessibility.     
(K) Discussion of what constitutes a bloodborne pathogen exposure incident, 

including all of the following:     
(i) Examples of bloodborne pathogen exposure, how the exposure occurred, and 

what actions to take to prevent or minimize future exposures.     
(ii) Risk of infection following a bloodborne pathogen exposure incident.     
(iii) Procedures to be followed after an exposure incident, including medical 

followup.     
(L) Opportunities for interactive questions and answers with the instructor.     

(d) Each person required to complete a Bloodborne Pathogens Exposure Control Training 
program pursuant to this section shall annually complete a minimum of two hours of 
Bloodborne Pathogens Exposure Control Training update presented by a trainer 
eligible pursuant to paragraph (1) of subdivision (c).     

(e) Records of training required pursuant to this section shall be maintained for three years 
and shall be available for inspection upon request of the enforcement officer. 

 
Question 7:  Does this training have to be provided in-person or can it be provided 
online?  
 
Answer:  The law allows for in-person or online training that meets the other requirements 
described above 
 
 
 



Question 8:  Are there requirements for the floor plan/layout of a Body Art facility? 
 
Answer:  YES, as specified in Sections 119314 (a).  Body art facility must comply with the 
following: 
 (a) With the exception of a temporary demonstration booth, as specified in Sections 
119317 and 119318, a body art facility shall comply with all of the following: 

(1) Have floors, walls, and ceilings. 
(2) Have floors and walls that are smooth, nonabsorbent, free of open holes, and 

washable. 
(3) Be free of insect and rodent infestation. 
(4) Be separate from any residential areas used for sleeping, bathing, or meal 
preparation. A body art facility associated with a residential dwelling shall have a 
separate entrance and toilet facility and shall not have a door allowing direct access 
between the body art facility and the residential dwelling. 
(5) Have adequate toilet facilities, in accordance with the specifications of the State 
Building Standards Code, local building standard codes, and any other local 
ordinance. The sink shall be supplied with hot and cold running water, containerized 
liquid soap, and single-use paper towels that are dispensed from a wall-mounted, 
touchless dispenser. 

(b) Procedure areas in a body art facility shall meet all of the following standards: 
(1) Be equipped with a light source that provides adequate light at the procedure 

area. 
(2) Be separated, by a wall or ceiling-to-floor partition, from nail and hair activities. 
(3) Be separated from all business not related to body art, at the discretion of the 

local enforcement agency. 
(4) Be equipped with a sink supplied with hot and cold running water, containerized 
liquid soap, and single-use paper towels that are dispensed from a wall-mounted, 
touchless dispenser that is accessible to the practitioner. 
(5) All sinks shall be permanently plumbed and meet local building and plumbing 
codes. Facilities that were issued a permit prior to January 1, 2014, shall have until 
July 1, 2014, to comply with this section. 
(6) All counter surfaces and service trays shall have a smooth, durable, and 

nonabsorbent finish. 
(c) Decontamination and sterilization areas within a body art facility shall meet all of the 
following requirements: 

(1) Be separated from procedure areas by a space of at least five feet or by a 
cleanable barrier. 

(2) Be equipped with a sink, hot and cold running water, containerized liquid soap, 
and single-use paper towels dispensed from a wall-mounted, touchless dispenser 
that is readily accessible to the practitioner. 

(d) Each procedure area shall have lined waste containers. 
(e) Each procedure area shall have a sharps waste container that meets the following 
requirements: 

(1) The sharps waste container shall be portable, if portability is necessary to 
ensure that the sharps waste container is within arm’s reach of the practitioner. 
(2) The sharps waste container shall be labeled with the words “sharps waste” or 
with the international biohazard symbol and the word “BIOHAZARD.” 



(3) All sharps waste produced during the process of tattooing, body piercing, or the 
application of permanent cosmetics shall be disposed by either of the following 
methods: 

(A) Removal and disposal by a licensed waste hauler. Materials shall be 
disposed of at a licensed treatment facility or removed and transported 
through a mail-back system authorized by the State Department of Public 
Health. 
(B) As solid waste, after being disinfected by a method approved by the 
department pursuant to paragraph (3) of subdivision (a) of Section 118215. 

(4) Documentation of proper disposal of sharps waste shall be maintained for three 
years and shall be available for inspection at the request of the enforcement officer. 

(f) No animals shall be allowed in the procedure area or the decontamination and 
sterilization area except service animals, as defined by the federal Americans with 
Disabilities Act. 
 
Question 9:  Are there construction requirements for a new body art facility or 
remodel? 
 
Answer:  Yes, all requirements, as specified in sections 119314a (refer to Question #10), 
must be met, and before constructing, enlarging, remodeling, or converting any 
building/space for use as a body art facility, at least two (2) sets of complete plans must be 
submitted to this Department for REVIEW and APPROVAL.   
 
 
Body Art Applications and additional information regarding the Safe Body Art Act may be 
viewed at www.fcdph.org or contact the Department of Public Health at (559) 600-3357. 
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